Cukrář vyrábí šperky stejně jako zlatník. Nám ale zůstává jen ta fotka na sítích, říká mistr cukrář Skála

15. duben 2024

„Je nás málo. Většinou ani nehledám mezi čerstvě vyučenými cukráři, kteří nejsou motivovaní k práci. Raději sahám po nevyučeném nadšenci, který do práce chodí rád a rád se učí novým věcem. Tím ale nechci říct, že jsou cukrářské školy snad špatné – je jich ale hodně a nemají pro své žáky dostatek pořádné praxe,“ říká v pořadu Hovory mistr cukrář Lukáš Skála. 

Svou práci miluje, když pak na talířku zůstane pár drobečků a olíznutá lžička, dělá mu to velkou radost.

Čtěte také

„Zrovna nedávno jsme si v práci povídali, co bych dělal jiného, kdybych nebyl cukrář. Odpověděl jsem zlatníka, protože když se něco vytvoří z cukru, zbyde po něm tak akorát hezká fotografie. Když něco vytvoří zlatník, zůstane po něm krásný zlatý šperk. A ten – pokud se nedostane do špatných rukou – vydrží desítky, stovky let.“

„Cukráři také vyrábějí šperky, ale zůstane po nich akorát fotka na sociálních sítích,“ dodává Skála.

V Hovorech bude mluvit i o tom, že cukrařina je dřina a všechno se musí vzít mnohokrát do ruky. Třeba na indiánka, který patří mezi poměrně jednoduché zákusky, sáhne cukrář dvacetkrát, než ho dostane do ruky zákazník.

Lukáš Skála

Řeč bude i o inspiraci tradiční cukrařinou ze 70. a 80. let, tedy z doby, kdy se nepoužívaly žádné náhražky, nebo o tom, co ho naučil táta a co mezinárodní soutěže.

Víc si poslechněte v audiozáznamu, ptá se Naděžda Hávová.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související