Generace Z nechce věci, větší radost nám dělají zážitky. I proto dává smysl sdílení, myslí si zakladatel platformy Reknihy

11. duben 2024

Tadeáš Kula začal podnikat, když mu bylo 13 let, ve 22 založil start-up Reknihy poté, co mu na stole zůstaly knihy, které chtěl poslat dál. „Byla to obrovská náhoda a přišla ve správný čas a na správném místě. V mém životě se tehdy setkalo pár věcí, takže jsem chtěl najet na minimalismus, tedy mít co nejméně věcí,“ nastiňuje v dalším díle Hovorů s inovátory.

Čtenářská platforma Reknihy nabízí druhý život pro už jednou přečtené publikace, zisk si pak dělí prodávající a zprostředkovatel v poměru 50:50.

Čtěte také

„A proč ten název? To je asi to nejvtipnější: V den, kdy mě to napadlo, jsem jel na Rekole a napadly mě Reknihy. Vyhledal jsem si, jestli je ta doména volná – a byla,“ vzpomíná Kula na rok 2019. 

„Má generace Z možná víc než jiné nechce mít hodně věcí, protože nám to nedělá takovou radost jako například zážitky. To je můj osobní názor, možná to dokazují i nějaké průzkumy,“ doplňuje.

Pomáhají mentoři

Tehdy zrovna četl zajímavou knihu od Cala Newporta Digitální minimalismus.

„Nevěděl jsem, jak k nové značce přitáhnout lidi, a zároveň jsem v ní četl, ať si smažu své sociální sítě. Tak jsem udělal radikální věc a opravdu jsem osobní sítě smazal. Předtím jsem všem řekl, ať mě sledují na profilu Reknihy a že budu postovat už jen tam. Na sítích jsem do té doby tedy minimalistou nebyl, ale když jsem tohle udělal, opravdu to Reknihy odstartovalo.“

Čtěte také

To, že má dnes úspěch, připisuje Kula i tomu, že vyhledává zkušené mentory. Radí se i se svými kamarády, kteří mají firmy podobné velikosti a řeší stejné problémy.

„Důležité ale je, aby tito lidé nefejkovali, že se jim všechno daří a všechno je super. Takto to totiž často vypadá, když jdeme networkingovat a start-upová scéna říká: ,Jo, jdeme bombit, rostem!‘ Ale deep down 80 procent z nich řeší stejné problémy: ,Nemáme peníze a lidi nedělaj, co maj,” popisuje typickým jazykem své generace.

Víc si poslechněte v audiozáznamu nebo ve videozáznamu pořadu v rámci našeho čtvrtečního cyklu Hovory s inovátory, ptá se Tatiana Čabáková.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.