Ivan Binar: Kočka na garnýži

1. únor 2024

Ozval se zvonek u dveří do bytu a Číča vyběhla po zácloně až nahoru a na garnýži zaujala polohu vyděšeného uprchlíka. Zježila srst, čímž dvojnásobně zvětšila svůj objem; předstírala, že ona je tou osobou, která tu nahání strach. Cosi tak velkolepého nám předvedla poprvé. Cosi takového bychom od naší milé, černobílé kočenky nečekali.

Otevřeli jsme dveře… Do bytu pronikl středně vysoký černý pes a na vodítku za sebou přivlekl profesora filosofie Univerzity v Bostonu Erazima Koháka. Přijeli z New Hampshiru na pár týdnů do Evropy.

Čtěte také

Pes se jmenoval Black a v Evropě byl poprvé. Spolu s dalšími pěti psy zrovna tak neurčitých plemen patřil původně starému dřevorubci, který kácel v temném lese a bydlel v obytném přívěsu na pasece poblíž dřevěného domku profesora Koháka.

Dřevorubec onemocněl a sanitka ho odvezla do nemocnice na poslední cestu. Šest psů se bezradně potloukalo kolem prázdného přívěsu. Nemohli se smířit se ztrátou laskavého přítele, ochránce a živitele. Čekali, že se přece jen dokodrcá s něčím na zub. Marné čekání, přítel člověk se už nikdy nedokodrcal.

Stačilo by cvaknutí čelistmi

Nezbylo než se postavit na vlastní čtyři nohy a začít shánět obživu svépomocí; buď v lese ulovit nějaké zvířátko, nebo si najít jiného dodavatele granulí a chutných konzerviček. Psi se postupně vytráceli kdoví kam, až po několika týdnech zbyl u přívěsu jenom jeden jediný, vychrtlý lovec, věrný Black.

Čtěte také

I zželelo se Erazimu Kohákovi věrného Blacka, ujal se jej, poskytl mu ve svém srubu nový domov. A nejen to, vzal ho s sebou na cesty, ukázat Američanovi starou dobrou Evropu. Seznámení s naší Číčou nebylo v plánu, prostě k němu došlo zcela spontánně.

Black vtrhl do bytu, prošmejdil všechny pokoje, očichal všechny kouty, vymetl talířek s kočičí stravou a vyžahl misku kočičí vody. V obývacím pokoji zvedl levou zadní a vyčural se na fíkus.

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Pak se vítězoslavně rozhlédl kolem a hlavně nad sebe, zívl zeširoka, aby měl důvod pochlubit se zabijáckými zubisky a ulehl pod nasupenou a vyděšenou Číču na garnýži. Kdyby nebyla tak vysoko, stačilo by jenom jedno cvaknutí čelistmi. – A Číča to dobře věděla.

Slezla z garnýže teprve když za Blackem zaklaply dveře a nebezpečí pominulo. Kdo by to byl býval řekl, že i taková něžná černobílá kočička se za jistých okolností může stát pro někoho potravou.

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.