Mostecký autodrom nerespektuje protihlukovou vyhlášku. Hrozí mu pokuty

10. květen 2017

Autodrom v Mostě odmítá respektovat vyhlášku, která v jeho okolí omezuje hlučné činnosti. Město ji v březnu zavedlo právě kvůli stížnostem obyvatel na každodenní hluk ze závodní dráhy. Spolek Zdraví pro Most proto na úřady poslal otevřený dopis, ve kterém jeho členové žádají rychlé řešení situace.

Řev motorů ze závodní dráhy musí lidé v okolí Autodromu Most poslouchat každý všední den, od rána do večera. Klid nemají ani o víkendu. V březnu proto město zavedlo vyhlášku, která hlučné činnosti omezuje v neděli a ve státní svátek.

Podle Martina Martinovského ze spolku Zdraví pro Most ale autodrom vyhlášku nerespektuje: „Nezměnilo se vůbec nic. Ten podnikatel vyhlášku neuznává, chce ji zneplatnit a absolutně ji nerespektuje.“

Spolek proto sepsal otevřený dopis. „Oslovili jsme ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo pro místní rozvoj, poslali jsme jim otevřený dopis, ve kterém je informujeme o tom, jaký ten stav je a proč k němu došlo, aby ti úředníci a politici pochopili detaily toho problému,“ vysvětluje Martinovský.

Autodrom přiznává, že vyhlášku porušuje. Jeho vedení tvrdí, že je v rozporu se zákonem

Podle tiskového mluvčího Jana Foukala autodrom dodržuje zákonné limity hluku: „Vyhláška neurčuje, co je to hlučná činnost, a my se striktně držíme dikce zákona a zákonné normy dodržujeme. Vyhlášku považujeme za nezákonnou a naši právníci už podali podnět ministerstvu vnitra k pozastavení účinnosti této vyhlášky.“

Magistrát v Mostě řeší několik podnětů od Městské policie, která musela k autodromu vyjíždět už několikrát kvůli stížnostem na porušení vyhlášky omezující hluk ze strany autodromu.

„Přijali jsme už šest oznámení od městské policie na porušení obecně závazné vyhlášky na regulaci hlučných činností, probíhá také jedno správní řízení, které je těsně před dokončením, a budeme pokračovat v dalších řízeních, které, předpokládám, sloučíme,“ doplňuje vedoucí odboru správních činností mosteckého magistrátu Jaroslav Mareš.

Autodrom může dostat za porušení vyhlášky pokutu až do výše 200 tisíc korun, a to i opakovaně. Magistrát proto chce správní řízení urychlit, aby sankce postihovaly autodrom co možná nejdříve.

Během června chce Most střídavě instalovat na pozemky jednotlivých obyvatel městské části Souš mobilní měřič hluku. Měření by mělo prokázat případná porušení vyhlášky i zákona.

autor: Jan Beneš
Spustit audio