Ondřej Konrád: Vrbětice odložené, ale v zásadě rozlousknuté

30. duben 2024

Bývala by to vrcholná bláhovost. Tedy očekávat, že na českou žádost pokorně přicestují příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU Miškin a Čepiga a nechají se vyšetřovat jako podezřelí z vrbětických explozí.

Dokonce si vůbec nešlo představit, za jakých okolností by se tak mohlo stát. Vždyť ani v podstatně otevřenějších Jelcinových časech nebyla ruská strana ochotná nechat nás hledat v archivech KGB, kteří Čechoslováci byli sovětskými agenty. Snad jedině kdyby si byl Kreml neprůstřelně jistý, že jsou ti dva pánové nevinní, nad slunce jasněji se to ukáže a půjde o českou blamáž.

Obdivovatelé fádní katedrály

Vlastně ani tehdy ne, protože by je tu zřejmě dostihla ruka britské spravedlnosti kvůli pokusu o vraždu dvojitého agenta Skripala a jeho dcery.

Čtěte také

Skrze niž čeští vyšetřovatelé, kteří měli do té doby neznámé Miškina s Čepigou na fotografiích z vrbětického okolí, na velmi pravděpodobné pachatele explozí muničního skladu přišli. Když je totiž ruská státní televize RT neuváženě nechala vysvětlovat, že sice v době atentátu na Skripala ve městě Salisbury opravdu pobývali, ale pouze prohlédnout si tamní katedrálu. Která však není ničím pozoruhodná a žádní turisté se za ní netáhnou.

Přes tragickou stránku obou událostí povahy státního terorismu (v areálu skladu zemřeli dva Češi), se nad tím nešlo upřímně nerozesmát. A zároveň si uvědomit, že k případnému soudu samozřejmě nemůže dojít a jednoho krásného dne nezbude Národní centrále proti organizovanému zločinu než kauzu odložit. Jak se také právě stalo.

Dvojnásobný zastánce

Přičemž dosavadní závěr je vlastně týž, jako už před časem: Miškin a Čepiga k nám roku 2014 přicestovali s falešnými pasy (stejnými se pak prokazovali v Británii), a s rovněž nepravým dokumentem, který jim měl  vstup do skladu zajistit.

Čtěte také

Není ale zcela jasné, jestli byli sami (patrně se v republice tehdy pohyboval i jejich nadřízený), zda neměli tuzemské komplice, ani kdo přesně měl v areálu výbušniny instalovat. Také důvod činu není zřetelný, šlo nejspíš o to, aby se část materiálu ze skladu nedostala do rukou komusi Rusku nepohodlnému.

Příslovečných bílých míst je v případu vícero. A tak mohl v dubnu 2021 prezident Miloš Zeman v mimořádném vystoupení říci, že „neexistují důkazy ani svědectví o pobytu ruských agentů v areálu“. Místo aby jen vyjádřil znepokojení nad vážným podezřením z teroristické akce cizího státu.

Čepigy s Miškinem se tak vlastně už nepřímo zastal podruhé, neboť dříve zase zpochybňoval, že byl Skripal otráven v Rusku vyrobenou látkou novičok a dal za úkol vojenské rozvědce prokázat, že novičok mohl pocházet z České republiky.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Obé, doufejme pevně, nebude nikdy zapomenuto. Vládu premiéra Babiše ale po vrbětickém odhalení prezident nezviklal a ta, všechna čest, vypověděla osmnáct ruských diplomatů z předimenzované pražské ambasády.

Vzájemné vztahy tím prudce ochladly, jenže za deset měsíců se ocitly na bodu mrazu tak jako tak, když Rusko vtrhlo na Ukrajinu. Což musel rázně odsoudit i Zeman. I když možná nerad. A ke kauze Vrbětice, odložené, avšak v zásadě rozlousknuté, od té doby mlčí. Bylo by také od něj bláhové se k ní jakkoli vracet.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio