Ondřej Konrád: Záludná top věda

5. květen 2024

„Je insider, dělá vědu, má národní i mezinárodní granty, přitom je schopný vysvětlovat široké veřejnosti komplikovaná témata jako například pan Grygar.“ Přirovnání kandidáta na post ministra pro vědu, výzkum a informace Tuleju k nejznámějšímu popularizátorovi vědy a respektovanému astrofyzikovi Grygarovi znělo od prvého místopředsedy TOP 09 Válka až euforicky.

A vedení strany hýřilo optimismem, jako by si od nového ministra slibovalo kde co. I když šéf resortu oblastí tak specializovaných a laikům nesrozumitelných může obtížně získávat body u široké veřejnosti.

Pokud by nebyl předem známou osobností. Nemluvě o tom, že nemá k dispozici aparát řádného ministerstva, nýbrž pár místností pro nevelký tým v budově úřadu vlády. 

Snadno ověřitelná vědeckost 

K rezignaci na post podle všeho stranou dotlačená exministryně Langšádlová sice nebyla moc viditelná, ale vědci a výzkumníci ani koaliční partneři po její hlavě nevolali. Výměna se zdála být spíš reakcí na nevalná čísla volebních preferencí a jistě i součástí kampaně k eurovolbám. 

Čtěte také

Jenomže ukvapenou a v důsledku ukázkově kontraproduktivní. Neboť v nadšení nad kandidátem z vědeckých řad a s popularizátorským darem (ten Tuleja možná skutečně má) si vedení strany nezjistilo věc přitom snadno ověřitelnou.

Že totiž bývalý rektor Slezské univerzity je podepsán pod články zveřejněnými v takřečených predátorských časopisech, které za poplatek otiskují materiály bez důkladnějších vědeckých recenzí. Autorům se tak otevírá šance k přísunu financí na další činnost. 

Čtěte také

Uznávaní vědci se predátorským periodikům obezřetně vyhýbají. Ekonom Tuleja následně nadto zkusil poukazovat na to, že je zveřejnění článků iniciativou jeho někdejší doktorandky, čili defakto osoby, jejíž pokročilé studium vedl. Vytáčky však měly velmi krátký život, stejně jako jeho ministerská kandidatura, jíž se musel vzdát. 

Drsný povzdech 

A předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová se stala lehkým terčem vnitrostranické kritiky, do níž se očekávaně zapojil zakladatel strany a expředseda Kalousek, rozčilený už z pádu Langšádlové a dlouhodobě vůči Pekarové vyhraněný.

Čtěte také

Což zatím vyvrcholilo jeho drsným povzdechem, a to ještě před Tulejovou kauzou, že měl do stanov včlenit právo zakladatele stranu rozpustit, když odejde „od všech zbytků ideových priorit a obyčejné hrdosti a důstojnosti“.

Tématem „top vědy“ se pak také přirozeně musí bavit opozice, a naopak nad ním skřípat zuby partneři z koalice SPOLU.

Ondřej Konrád

Kvůli původně opěvovanému vědeckému insiderovi má tedy nejužší vědení TOP 09 na prvý pohled úplně zbytečně máslo na hlavě. Značně pár týdnů před eurovolbami zamotané. Kdo ví, co z celé věci ještě pojde.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.