Ondřej Vaculík: Dějiny se sice neopakují, ale nějaké podobnosti tu jsou

2. květen 2024

Když se vrátil premiér Petr Fiala z Ameriky, objevily se i pochyby o smyslu jeho cesty: Nic podstatného tam neřekl ani neprojednal, pouze ujistil hlavu amerického státu, že obě země sdílejí stejné hodnoty jako lidská práva či svoboda. Ta slova se nám mohou jevit jako fráze, pokud ovšem nevyjadřují postoje a skutky, a o ty jde.

A to je zejména stejný postoj k ruské agresi na Ukrajině i stejný názor a plán na další pomoc pro napadenou zemi. Na vynikající úrovni je také zpravodajská spolupráce mezi ČR a USA a spojeneckými zeměmi, zejména ohledně šíření dezinformací a snah o politické ovlivňování voleb v Evropě i jinde.

Čtěte také

Ono sdílení stejných hodnot, jako je svoboda a lidská práva, obsahuje nejen naše dlouhodobé spojenectví s Amerikou už od dob vzniku Československa – tedy s výjimkou protektorátu a období komunistického režimu –, ale vyjadřuje také vstřícný a pozorný postoj takové mocnosti, jako je Amerika, k malému evropskému státu, a tím i k Evropě.

Potvrzení našeho spojenectví

Bez podpory někdejšího amerického prezidenta Woodrowa Wilsona, která se datuje od září 1918, by Československo ani nevzniklo. Wilson původně sice prosazoval federaci států v rámci Rakouska-Uherska, ale pak změnil názor.

Čtěte také

V té době byl i jiný státotvorný koncept, který prosazoval Karel Kramář, vlivný politik s pověstí hrdiny a první předseda československé vlády: Podle jeho takzvané Slovanské ústavy České země měly být součástí slovanské federace s Rusy, Bulhary, Poláky, Srby a Černohorci. Jak by to dopadlo, nechceme si ani představovat.

K 10. výročí vzniku Československa byla v Praze ve Vrchlického sadech, před Hlavním nádražím, za přítomnosti prezidenta Masaryka Woodrowu Wilsonovi odhalena socha, která symbolizovala i duchovní partnerství a společné vize obou státníků. Dnes nám představuje spojenecké vztahy mezi Čechy a Američany.

Ondřej Vaculík

Po více než sto letech můžeme konstatovat, že toto spojenectví s Amerikou, na rozdíl od spojenectví s Ruskem, se nám osvědčilo a můžeme je již pokládat za tradiční. Proto Petr Fiala i kdyby neřekl vůbec nic a pouze si s prezidentem Bidenem upřímně stiskli ruce, má to pro nás veliký význam jako potvrzení našeho spojenectví už od založení Československa. Kéž se tak stane i s příštím americkým prezidentem.

Na replice pomníku, ten původní byl zlikvidovaný v roce 1941, je citát z Wilsonova projevu: Svět musí být zabezpečen pro demokracii. – A o to nám stále jde.

Autor je spisovatel

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.